gen. magazine 2020-01

In het Magazine voor Familiegeschiedenis ‘gen.’ van maart 2020 staat de volgende recensie van Het Offer:

 

Martha Lambrechts-van der Loos en Judith van der Stelt
Het offer. Dagboek van een gedreven missionaris
(z.p., 2019)
184 blz., met illustraties.

De familie Schut uit Castricum was door en door katholiek . Niet verwonderlijk dat oudste zoon Dirk uit dit kinderrijke gezin missionaris werd. Dirk was geboren in 1893. Op veertienjarige leeftijd verliet hij de stolpboerderij van zijn ouders en verhuisde hij van Castricum naar Heeswijk, waar hij aan het kleinseminarie ging studeren. Het was, zo schreef hij later in zijn dagboek, ‘de voltooiing van het offer dat ouders en zoon gezamenlijk voor God gebracht hebben’. Dat dagboek begint in november 1923. Die maand vertrok hij per boot naar Afrika. Hij vestigde zich als zendeling in Oeganda.
Bijna twee decennia later, in 1942, overleed Dirk plotseling. Het dagboek werd keurig door zijn familieleden opgeborgen, net als de geweldige brieven die ze om de zoveel tijd van hem kregen, vol kleurrijke verhalen over avontuurlijke tochten door de rimboe, en net als de prachtige foto’s en cadeautjes (struisvogeleieren, stukken koraal) die hij naar het thuisfront had gestuurd .
Enkele jaren geleden werden de verstofte paperassen uit een op zolder verstopte kist gehaald. Martha Lambrechts-van der Loos kreeg het dagboek in handen en was verrast door het tijdsbeeld dat het egodocument bood. Ze verdiepte zich in het leven van Dirk Schut en maakte samen met Judith van der Stelt deze uitgave.

Geef een reactie


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.